Tutaj uzyskasz szczegółowe wiadomości dotyczące kwaszonki.
Kiszone warzywa są tak silnie związane z polską kuchnią, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański specjał, rzadko przyrządzany w pozostałych częściach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na starym kontynencie, ale też w obu Amerykach oraz w Azji.
Kiszonki znane są ze swoich własności prozdrowotnych
Zgodnie z wiedzą historyków metoda konserwowania pożywienia poprzez ich przechowywanie w soli, w occie czy też w solance, znana jest ludziom od przeszło 4 tysiące lat. Ta metoda przypuszczalnie nie została odkryta w Europie, a na terytorium dawnej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niska kwasowość roztworu, w którym jest on zanurzony, hamuje rozwój bakterii powodujących gnicie. Kilka wieków temu była to optymalna metoda, by przedłużyć czas przydatności do konsumpcji mięsa, ryb i warzyw niekiedy o kilka miesięcy. W wyniku tego pojawiła się tradycja przyrządzania m.in. kiszonych przetworów z myślą o chłodnych miesiącach. Kwaszonki od zarania swojego istnienia słyną z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Mają one m.in. sporo witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszone warzywa, sporadycznie chorowali na gnilca. Co interesujące, po polsku kwaszonki z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt przykładowo z ziemniaków lub kukurydzy.
Kiszone przetwory warzywne na świecie
Najczęściej spotykanym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni zasadniczo na całym świecie, nawet w USA i w Kanadzie, gdzie ten wariant przetworów warzywnych nie jest nadmiernie popularna. Lecz pickle są tam bodajże wyjątkowo lubianym składnikiem hot-dogów, kanapek oraz hamburgerów. W Polsce obok ogórka, równie popularne są kwaszone buraczki i kapusta, z których korzysta się do przyrządzania surówek oraz zup. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W różnych rejonach świata kisi się m.in. paprykę, kalafiory oraz owoce (przykładowo gruszki), a czasem nawet jaja.
Solanka i ocet modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dodając im chrupkości i kwaśności. Kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się bazą bądź znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw regionalnych. Warto wiedzieć, iż smak kiszonek może być inny w poszczególnych krajach świata, ponieważ zależy on od dodatków do zalewy, które stosuje się w procesie kwaszenia. Wskutek tego ogórek kiszony według tradycyjnej polskiej receptury, będzie smakował odmiennie niż ten wyprodukowany np. w Japonii.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]