Nie tylko danie wigilijne – barszcz czerwony

Chcesz zamówić barszcz czerwony z buraków? Wejdź na https://tinyurl.com/yg3vmq62.

Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to danie typowo świąteczna, którą jemy z reguły podczas Wigilii albo hucznych rodzinnych spotkań. W domostwach, w których obyczaj podawania obiadów z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko w formie zupy, lecz także jako dodatek do innych dań.

Barszcz czerwony – pasuje do kartofli i do pasztecików z mięsnym farszem

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to prosty do przyrządzenia wywar z buraków, który raczej nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego lekko słodki, a przy tym kwaskowaty aromat powoduje, że rewelacyjnie łączy się on z bardzo różnorodnymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy wrzucają do niego pierogi z kapustą, mięsem czy też grzybami, inni przedkładają jajko, kiełbasę i ziemniaki. Barszcz czerwony to nie tylko danie na obiad, ale też smakowita przekąska lub kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy rewelacyjnie pasuje do bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem bądź chrupiącego krokiecika z grzybami.

Trzeba wspomnieć, iż barszcz czerwony, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą bardzo tuczącą. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, bowiem zawiera kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, jak również sporo żelaza, toteż zaleca się go osobom cierpiącym na anemię. Z kolei ze względu na to, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem chętnie spożywa się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma silniejszy smak

Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz czerwony – każdy kucharz stosuje preferowane przez siebie dodatki i na różny sposób doprawia tę zupę. Niektórzy wsypują do niego łyżeczkę cukru, aby podkreślić naturalny słodki smak buraka, inni wolą pikantny barszcz, dobrze pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeśli szykuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma bardziej specyficzny, kwaśny posmak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie zawiera więcej kluczowych minerałów i witamin. Taki zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przygotowywać samemu, jednak proces fermentacji – w zależności od panujących w domu warunków – trwa co najmniej tydzień. Jeśli jednak nieoczekiwanie dopadnie cię ochota na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz gotowy już zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie lub przez internet.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]