Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają również inne, przedtem mniej popularne owoce i warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych walorach fermentowanego jedzenia nie można pominąć również napojów takich jak maślanka, kwas chlebowy czy różnego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób wprowadzić do naszego organizmu składniki niezbędne dla jego właściwego działania.
Jakie składniki dostarcza sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo substancji wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Najważniejszym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków bądź inny kiszonek to również wspaniałe źródło witamin. Godna uwagi jest w szczególności duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i E oraz znaczne stężenie soli mineralnych.
Dlaczego warto spożywać sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy czy niestrawność. Stanowią one też tarcze ochronną podczas kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]