Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

Kup sól kłodawską na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Składnikiem koniecznym do właściwego działania naszego organizmu jest sól. Jakie własności posiada różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Czemu warto ich używać w kuchni?

Różowa sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie podkreśla smak posiłków. Jakkolwiek nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądany wpływ na zdrowie, to jej rozsądne porcje (w granicach 6 gramów dziennie) są niezbędne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek regulujący podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów mających 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele cennych pierwiastków i minerałów, między innymi potas, wapń czy magnez, a zarazem nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – używana nie tylko w branży gastronomicznej

Sól kłodawska natomiast to składnik o dużym poziomie czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do domowych przetworów. Jest cennym źródłem wapnia, potasu czy cynku, a więc pierwiastków potrzebnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, skutkiem tego nie traci swoich własności i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]