Żurek i barszcz biały – zupy nie tylko na święta

Zobacz, gdzie kupić zakwas na żurek śląski, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.

Obecnie z rzadka już jemy obiady z dwóch posiłków. Z powodu stałego braku czasu, co generuje konieczność błyskawicznego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do potraw niegdyś oferowanych zwykle jako to większe danie. Jednakże na wskroś polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeżeli osobiście przyrządzamy je już tylko sporadycznie, to cały czas stanowią one stały punkt w ofercie restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, a także są tradycyjnie serwowane w czasie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.

Żurek to nie barszcz biały – Żurek i barszcz biały – różnica kryje się w zakwasie

Kiedy zapyta się Słowianina o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to w okamgnieniu przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób często nie widzi podstawowych różnic pomiędzy tymi potrawami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały gotuje się na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek – na zakwasie na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, niemniej trzeba dobitnie zaakcentować, iż nie ma jednego obowiązującego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Gotowanie jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla zdolności kucharza i jego subiektywne preferencje. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj wkłada się więcej warzyw oraz grzybów. Barszcz zabiela się również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kwaszonej bądź z ogórków kiszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej zagmatwane, gdyż w ramach tej rodziny zup można wyróżnić 3 warianty:
– kwaśny, gęsty żur gotowany z reguły z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z ziemniakami;
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.

Nie trzeba robić samemu bazy na barszcz biały i żurek

Zrobienie zakwasu na wypunktowane wyżej zupy jest łatwe, aczkolwiek nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W sieci zamieszczono mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Wykorzystując jednak domowy zakwas trzeba zaplanować przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tego powodu, gdy chrapka np. na barszcz biały zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, zalecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, na bazie których zrobimy smaczny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]